Reddingsstrook/pechstrook?
Wat is een reddingsstrook?
Een reddingsstrook is een strook die verplicht gevormd moet worden bij file of sterk vertraagd verkeer, op rijbanen met minimum 2 rijstroken in de gevolgde rijrichting. De verplichting geldt van zodra het verkeer stropt, dus niet vanaf het moment dat de hulpdiensten in zicht zijn. De strook dient preventief gevormd te worden.
Hoe?
Opschuiven binnen de eigen rijstrook. Onderstaande afbeeldingen illustreren wat er verwacht wordt op rijbanen met 2 en 3 rijstroken in de gevolgde rijrichting.
Let op! Je mag als bestuurder geen gebruik maken van fietspaden of pechstroken. Het is dus de bedoeling om zo veel als mogelijk op te schuiven binnen de eigen rijstrook.
Boete?
De politie kan (en zal) boetes uitschrijven voor de overtreders. De boetes kunnen oplopen tot 174 euro voor het niet vormen van de reddingsstrook in de vereiste gevallen.
Voordelen
- Hulpdiensten en andere prioritaire voertuigen kunnen sneller aanwezig zijn op de plaats van ongeval/pech. Mensen in nood worden sneller geholpen én de file duurt minder lang
- De pechtstrook kan nog steeds worden gebruikt bij pech/ongeval
- Motorfietsers die filefilteren kunnen dit op een veiligere manier doen dan voorheen, aangezien de plaats tussen de auto's nu groter geworden is